Brskaj med članki

 

Slovenija v ritmih pop in rock glasbe

Med Slovenci prevladujeta pop in rock, ki sta všeč dvema tretjinama oseb, starih med 15 in 60 let. Tretjini sta všeč balkanska in slovenska narodno zabavna glasba, več kot petina Slovencev pa kot všečne navaja tudi latino glasbo, klasično/opero, country/folk, jazz/blues, ambientalno, elektronsko in reggae glasbo.

Nekoliko manj priljubljeni so rap/hip hop/R&B (17 odstotkov), metal (15 odstotkov), punk (10 odstotkov) in indie glasba (8 odstotkov). V povprečju Slovenci tako prisegamo kar na štiri do pet različnih zvrsti glasbe, manj kot desetini pa je všeč zgolj ena zvrst.

 

Slika 1: Katere od naštetih zvrsti glasbe so vam všeč?

Vir: Spletni omnibus, AskGfK panel (n=821).

 

Slika pa se nekoliko obrne, če se osredotočimo zgolj na najbolj priljubljeno zvrst glasbe, kjer rock še malce bolj izstopa, saj ga na prvo mesto postavlja slaba tretjina Slovencev. Sledi pop, ki je prva izbira za 23 odstotkov poslušalcev, medtem ko so ostale zvrsti omenjene manj pogosto.

 

Slika 2: Za katero izmed izbranih zvrsti pa bi rekli, da je vaša najljubša?

Vir: Spletni omnibus, AskGfK panel (n=821).

 

Rock glasbi so še posebej naklonjene osebe med 30 in 49 let, z visoko ali univerzitetno izobrazbo, manj pa je priljubljen predvsem med starejšimi, medtem ko je pop bolj zanimiv za ženske med 40 in 49 let, z visoko ali univerzitetno izobrazbo.

Okus za glasbo potrjuje, da smo moški in ženske res z različnih planetov, saj smo moški v primerjavi z ženskami precej bolj naklonjeni metalu, punku, rapu in jazz glasbi, ženske pa se raje odločajo za pop in latino glasbo.

Glasbeni okus se precej razlikujejo tudi po starostnih skupinah. Tako so mlajši precej bolj naklonjeni punku, elektronski, indie in rap glasbi, osebe med 30 in 39 let metalu in reggae glasbi, starejši pa imajo raje country, jazz, klasično in narodno zabavno glasbo.

Raziskavo smo izvedli s pomočjo spletnega panela AskGfK. Vključenih je bilo 821 oseb, ki predstavljajo reprezentativen vzorec slovenske populacije v starosti 15 do 60 let. Struktura vzorca je reprezentativna glede na spol, starost in regijo.

 
Jernej Bajde
Consultant; Custom Research
+386 1 472 03 51